Erfarenheter

Semestertider!

Vi har delat upp skötselarbetet så att vi är tre till fyra personer som sköter tematrädgårdarna per vecka under sommaruppehållet. Då ägnar vi oss åt vattning, gödsling, rensning, ansning och vissa justeringar beroende på hur läget är i trädgårdarna utifrån de skötselplaner som tagits fram.

Det är en otroligt värdefull erfarenhet att få rita och anlägga parker, om än små, för offentlig miljö. Skillnaden är stor jämfört med att anlägga en privat trädgård.
Var finns riskerna för den som besöker trädgården, vilka material är lämpliga att använda, vilka kontruktioner? Hur kommer trädgården att uppfattas av besökaren, som inte känner till hela tankearbetet som ligger bakom? Hur kommer besökaren att bruka - eller missbruka - trädgården?

Vid en snabbvisit under eftermiddagen konstaterades att vi har problem med elen, att prydnadsfigurerna åkt på ett par törnar, att tvättbrädan fått sig en rejäl känga, att dammduken dyker upp på ett par ställen. att ett par växter inte riktigt trivs där de står, men att det mesta ser helt, fräscht och snyggt ut!

Vi får riktigt bra erfarenheter av detta och ett par tittar vi närmare på här:

  • Tematrädgårdarna besöks av alla åldrar, allt från barn till pensionärer. Att få utforska och titta lite närmare utan att riskera att förstöra är en fördel för de små (och deras föräldrar), att kunna strosa obehindrat och ta en vilopaus på en bänk är skönt om man är lite äldre.

En av dagens besökare...
  • Fristående attiraljer lockar den som vill ta med sig... Detta gäller i det här fallet främst saker som är så pass stora att de syns i skymningsljus eftersom det inte finns någon belysning i området. Riktigt små saker, såsom prydnadsfigurer, blir kvar, men större saker, såsom cyklar (se tidigare inlägg) flyttas, eller försöker man flytta på.


Alla söta figurer i Poacaea-trädgården har Tina E gjort!

  • Området är torrt, men vad innebär torkan egentligen för våra växter? Var behöver vi vattna lite extra? Skulle vi anlagt fler våtbäddar för fuktälskande växter?

Det finns givetvis mer att lära sig av trädgårdarna, så nu gäller det bara att vara uppmärksam!
Fotograf,
Marcus 10 år

Vid tangentbordet,
Madeleine, betydligt äldre :)

Tematrädgårdarna på TV

Här kan du se inslaget som visats på de regionala nyhetssändningarna SVT Uppland och ABC.

Länk till inslaget.

Invigning!

I fredags invigdes våra tematrädgårdar i Enköping! Vår kurschef Lena Månsson och Enköpings stadsträdgårdsmästare Tomas Lindvall höll invigningstal och Tomas var även den som fick äran att klippa bandet.
Efter öppnandet fanns det möjlighet för de många besökarna att titta runt i trädgårdarna, mingla och förse sig med frukt, dryck och andra godsaker som dukats upp.En av besökarna var klematiskännaren Jan Lindmark, som var mycket nöjd med det vi elever lyckats åstadkomma. Här provsitter Jan solstolen i Poaceae-gruppens trädgård.Trädgårdarna kommer att skötas av oss elever fram till den 23 oktober då de tas ned igen. Vi hoppas på många besökare i sommar och, vem vet, det kanske läggs upp en och annan lägesrapport här i bloggen trots sommarlov. Om inte annat dyker vi upp igen när det är dags för nedmontering.

Ett stort tack till alla våra sponsorer som gjort det möjligt för oss att pröva våra kunskaper i detta projekt. Samtliga företag som bidragit finns namngivna vid trädgårdarna. Ett stort tack vill vi även ge till Tomas Lindvall med personal vid parkförvaltningen på Enköpings kommun, som funnits till hands för oss under anläggandet.Ha nu en riktigt skön sommar och passa gärna på att besöka Tematrädgårdarna under sommaren!

Vid tangentbordet,
Madeleine :)

En sista putsning...

Idag har vi gjort det sista arbetet i våra trädgårdar. Vi har planterat de sista växterna, fräschat upp gångar, lagt på grus och täckbark, samt städat i området runt trädgårdarna.Sigrid gör en sista putsning


Alla är nöjda med slutresultatet och fascineras över att vi har lyckats åstadkomma det vi satt och skissade på i klassrummet för ungefär ett halvår sedan. Ingen av grupperna har behövt göra några större avsteg från grundidéerna även om vi har stött på ett par utmaningar på vägen. De problem som uppkommit har lösts tack vare en hög grad av flexibilitet och kluriga idéer.

Arbetet har flutit på fantastiskt bra. Samarbetet i och mellan grupperna har fungerat helt smärtfritt. Visst har vi varit oense emellanåt och kanske lite irriterade, men med tanke på att vi arbetat tätt tillsammans, under viss press, från morgon till kväll under anläggningsarbetet är det helt normalt och ingenting som inte gått att hantera.En framgångsfaktor har varit de uppstartsmöten vi haft varje morgon där vi gått igenom vad varje grupp kommer att arbeta med under dagen och hört oss för om det finns något som kan samordnas. Att vi hjälpts åt mellan grupperna och kunnat låna utrustning av varandra är också värdefullt.

Idag hade vi besök av SVT Uppland. Inslaget som gjordes kommer att visas inom de närmaste dagarna.  SVT Uppland
Vet ni förresten på hur många sätt man kan stänga en brevlåda? Att det inte bara är på ett sätt blev Jenny varse idag.Till slut blir han nöjd, fotografen... :)


Välkommen till invigningen som äger rum kl. 10 i morgon fredag. Hela klassen finns på plats och kan svara på frågor. Tematrädgårdarna är öppna fram till den 23 oktober, då de tas ned för att lämna plats för det nästa års elever skapar.
Väl mött!
Madeleine :)

Inte en droppe regn...

Det vackra vädret håller i sig och ställer tyvärr till med besvär för vissa växter. Idag har det dessutom blåst rejält i Enköpingstrakten, så förhållandena är inte de bästa. På torsdag är det sannolikt flera av grupperna som kommer att försöka täcka jordytorna med bland annat täckbark för att få den lilla fukt vi får ner att stanna kvar lite längre. Just nu är det så torrt att vattnet rinner av vid vattning.

För att ge växterna en ordentlig rotblöta skulle vi behöva vattna hela ytan i ett par timmar, men det finns det av flera skäl inte möjlighet till. Idag åkte ett gäng ner till tematrädgårdarna på lunchen och vattnade så mycket de hann. För växternas skull hoppas vi på ett långvarigt ganska försiktigt regn, men på samma gång är det vackra vädret ljuvligt för de skolavslutningar som äger rum under veckan.

Dessa dagar är det fokus på andra ämnen, men vi ägnar oss även åt att göra iordning informationsblad som kommer att finnas på plats, brevlådor, skötselplaner, samt förberedelser för invigningen.

Minns ni, förresten, hur det såg ut innan vi började?Det har hänt mycket de senaste veckorna. Tack vare god planering, hårt slit och fantastiska sponsorer har det vuxit fram fem vackra tematrädgårdar som alla har sin speciella charm. Här finns något för alla, både vuxna och barn. 
Vid tangentbordet,
Madeleine :)

Var är cykeln?

I morse möttes vi av en tråkig nyhet när vi kom till våra trädgårdar. Någon hade under helgen roat sig med att plocka med sig den rostiga gamla cykeln som låg i Ranunculaceae-trädgården som växtstöd. Växterna satt snyggt och prydligt kvar, även de växter som växte upp genom ekrarna och denne någon hade inte spillt en gnutta jord på de nylagda gångarna. Vi kliade oss i huvudet och undrade vem som för det första kunde vara så dum så man stal en rostig gammal cykel som inte går att cykla på, och för det andra skonade allting annat runt omkring. Det tackade vi ju för, i och för sig.Cykeln återfanns i ån efter någon timme och nu sitter den fast, riktigt ordentligt, tack vare vår lärare Lennarts konstruktion.Förmiddagen ägnades åt ytterligare plantering och vattning. Nyplanterade växter är mycket törstiga och när inte slangarna räcker till får man rycka in med vattenkanna.

Ulrika ser till att gräset får en extra slurk


Här sitter Saxifragaceae-gänget på sängkanten och pustar ut i värmen.

Kjell, Agneta, Katarina och Ingela ingår i denna grupp.


Nu har vi ett par dagar med diverse ströjobb i tematrädgårdarna, samt lektioner i andra ämnen. På torsdag är vi tillbaka för att göra det avslutande arbetet innan invigningen som äger rum på fredag klockan 10.
Vid tangentbordet,
Madeleine :)

Ögonblicksbilder

Sakta men säkert närmar sig slutet av anläggningsperioden. Det är varmt och snustorrt och bland annat Emma och Anna-Carin har erbjudit sig att vattna. Det är viktigt att de praktiska frågorna blir lösta och idag har vår lärare Lennart ordnat så att det finns tillräckligt med slangar på plats.

Idag kom den stora stenen på plats. Det krävdes ett par personer för att välta den till rätta och ytterligare för att ta emot den. En sten väger. Mycket.

image39


Här följer ett par bilder från trädgårdarna. Om du blir nyfiken är du välkommen hit för att titta närmare... Bilderna får tala för sig själva!


image42
image41
image45
image44
image43Vid tangentbordet,
Madeleine :)

PS! I kväll, fredag,  ställs den här bloggen i kö för att flyttas över till nytt bloggverktyg. Om du stöter på problem är det bara att försöka igen lite senare. Jag håller tummarna för att allt kommer att fungera snabbt och smärtfritt!

Julafton!

Idag var det julafton för de blivande trädgårdsmästarna! Större delen av de sponsrade växterna anlände och det jublades, skrattades och njöts om vartannat! Ett par av tjejerna var förutseende nog att bjuda på glass i samband med leveransen, så det blev en välbehövlig paus i hettan medan växterna fördelades till de olika grupperna.

image31
Så här glad såg Ingela ut när hon kom gående med ett tråg växter

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska planera in alla aktiviteter. Egentligen var morgondagen vikt för att få ordning på gångarna i Ranunculaceae-trädgården, men för att hinna med måste förberedelserna göras redan idag. Det var inte helt enligt de ursprungliga planerna som innebar att planteringen skulle vara slutförd innan gångarna lades på plats, men det medförde inga större problem.

image32
Fiberduk läggs under stenmjölsgångarna


Dagen har gått i planteringens tecken. Det är härligt att det börjar bli fullt av blommor och blad i tematrädgårdarna. Lamiaceae-trädgården fylls av lavendel, isop och andra plisterväxter.

image33
Sigrid i planterartagen!

Och det råder inga tvivel om att Mimmi är en blivande trädgårdsmästare, eller hur?

image38


Det här glada gänget anlägger Asteraceae-trädgården.

image36
Karin, Anna, Rebecca, Mia och Martin agerar murkrön...

Och här har vi hela Lamiaceae-gruppen.

image37
Längst fram: Jenny, Anna-Carin och Sigrid. Längst bak; Mimmi och Eva.

Tiden går fort när man har roligt. Ofta är det någon eller några som stannar kvar lite längre på eftermiddagen och det är fantastiskt vackert nu med alla blommor i kvällssolen. Det är inte många dagar kvar för arbete med trädgårdarna, men det har fungerat fantastiskt bra. Ett par små missöden och mindre planeringsproblem har givetvis dykt upp på vägen, men det är ingenting som inte gått att lösa.

En vecka kvar till invigningen den 13 juni kl. 10. Det kommer att kännas roligt, men tomt när vi är färdiga med anläggningen!

Vid (det nystädade) tangentbordet,
Madeleine :)

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig...

image25

Lugn! Det är inte så farligt som det ser ut!
Ingela tömmer ur vatten ur tunnan under den stora stenen. Efter ett litet missöde och inköp av ny slang görs ett nytt försök med fontänstenen. Lennart och Kjell monterar.

Strax intill sätter Agneta och Katarina upp armeringsnät som stöd för den japanska humlen.

image30


Under dagen har det anlänt en del växter och planteringen fortsätter vartefter. Det är full fart hos Ranunculaceae-gruppen.

image27


I morgon kommer det mer växter. En del kommer att levereras till kommunens förvaringsplats och körs ut därifrån på morgonen. Annat kommer med Eva och Sigrid som bl.a. varit i Årsta partihallar idag.

Eftersom alla växter inte anlänt än och en del grupper har lite tid över hjälps det åt mellan grupperna. Här gästspelar Jenny och Anna-Carin i Saxifragaceae-trädgården. Kjell ger växterna behövligt vatten.

image28


Poaceae-gruppen har fått en medhjälpare.

image29
Lindas son Victor placerar ut stenar med omsorg


Vi har börjat planera för invigningen som går av stapeln den 13 juni kl. 10. Bland annat kommer Enköpings stadsträdgårdsmästare Tomas Lindvall att hålla ett invigningstal.

Emellanåt stannar det till förbipasserande som är nyfikna på vad vi gör. Det är verkligen trevligt och det känns som att Tematrädgårdarna är ett välkommet inslag!

Vid tangentbordet,
Madeleine :)


Japansk humle

Japansk humle är en växt vi har valt att ha som en gemensam stomme i våra tematrädgårdar. Den ingår inte i någon av de aktuella växtfamiljerna, men vi ville ha en gemensam nämnare och dessutom är den japanska humlen perfekt som avgränsning eftersom den har en enorm växtkraft. 

Mängder av plantor har dragits upp under våren av flera personer i klassen. Några har tillgång till växthus, medan andra odlat för fullt i alla tänkbara fönster hemma i lägenheten.

Idag var det ett par av grupperna som påbörjade plantering av humle. Det har varit svårt att beräkna exakt hur mycket som kommer att gå åt, men i slutänden går det nog jämt ut. En grupp får över, en annan har för få.

image19
Eva planterar japansk humle vid den befintliga bokhäcken

Här poserar ett glatt Ranunculaceae-gäng i ett fönster (jo, det är ett fönster - utklippt i armeringsnätet, men det kommer antagligen synas bättre när klematis vuxit upp runt om).

image20
Monika, Maria, Therese, Tina och Madeleine


Idag fick vi besök av Caroline som gick ut denna utbildning i december 2007. Förutom att driva ett företag kommer hon att leda ett eget trädgårdsprogram, Trädgårdstider, på lokal TV. Programmet börjar troligtvis att sändas under nästa vecka på TV Bålsta Enköping. Om du inte får in kanalen kan du se programmet på deras websida.

image21
Caroline och fotografen Yvonne avnjuter en sallad innan inspelningen drar igång


Asteraceae-gruppen bygger en mur i sin tematrädgård. Just här har de dock annat för ögonen...

image22
Martin har hittat ett kryp... och Karin och Anna är givetvis nyfikna! ;)

Vi behöver inte bara sponsring med material, här får Saxifragaceae-gruppen hjälp av Mattias på Strängnäs betonghåltagning att borra ett hål i en stor sten.

image23

I morgon väntar vi leverans av växter. Det är ett underbart sommarväder för oss människor, men både människor och växter behöver mycket, mycket vatten...

Vid tangentbordet,
Madeleine :)

RSS 2.0