Erfarenheter

Semestertider!

Vi har delat upp skötselarbetet så att vi är tre till fyra personer som sköter tematrädgårdarna per vecka under sommaruppehållet. Då ägnar vi oss åt vattning, gödsling, rensning, ansning och vissa justeringar beroende på hur läget är i trädgårdarna utifrån de skötselplaner som tagits fram.

Det är en otroligt värdefull erfarenhet att få rita och anlägga parker, om än små, för offentlig miljö. Skillnaden är stor jämfört med att anlägga en privat trädgård.
Var finns riskerna för den som besöker trädgården, vilka material är lämpliga att använda, vilka kontruktioner? Hur kommer trädgården att uppfattas av besökaren, som inte känner till hela tankearbetet som ligger bakom? Hur kommer besökaren att bruka - eller missbruka - trädgården?

Vid en snabbvisit under eftermiddagen konstaterades att vi har problem med elen, att prydnadsfigurerna åkt på ett par törnar, att tvättbrädan fått sig en rejäl känga, att dammduken dyker upp på ett par ställen. att ett par växter inte riktigt trivs där de står, men att det mesta ser helt, fräscht och snyggt ut!

Vi får riktigt bra erfarenheter av detta och ett par tittar vi närmare på här:

  • Tematrädgårdarna besöks av alla åldrar, allt från barn till pensionärer. Att få utforska och titta lite närmare utan att riskera att förstöra är en fördel för de små (och deras föräldrar), att kunna strosa obehindrat och ta en vilopaus på en bänk är skönt om man är lite äldre.

En av dagens besökare...
  • Fristående attiraljer lockar den som vill ta med sig... Detta gäller i det här fallet främst saker som är så pass stora att de syns i skymningsljus eftersom det inte finns någon belysning i området. Riktigt små saker, såsom prydnadsfigurer, blir kvar, men större saker, såsom cyklar (se tidigare inlägg) flyttas, eller försöker man flytta på.


Alla söta figurer i Poacaea-trädgården har Tina E gjort!

  • Området är torrt, men vad innebär torkan egentligen för våra växter? Var behöver vi vattna lite extra? Skulle vi anlagt fler våtbäddar för fuktälskande växter?

Det finns givetvis mer att lära sig av trädgårdarna, så nu gäller det bara att vara uppmärksam!
Fotograf,
Marcus 10 år

Vid tangentbordet,
Madeleine, betydligt äldre :)

Kommentarer
Postat av: Ulla

http://ipomea.blogspot.com/

2008-07-09 @ 08:10:10
URL: http://ipomea.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0