Hett som i...

Sommarvärmen håller i och visar hur hett och torrt det skulle kunna bli i tematrädgårdarna i sommar. Jordförbättring behövs på sina ställen och på andra kommer vi att behöva skugga.

Från och med idag och framåt har vi bestämt oss för att ha en kort avstämning på morgonen. Vi ses under den kära björken.

image15


Precis som i många andra trädgårdssammanhang är det kvinnorna som dominerar i antal. Till vänster i bild står våra två Lennart (lärare) och Kjell (en av de två killar som finns i klassen).

Paus behöver man ta ibland och här är det Poaceae-gänget som njuter. Det hade ju varit trevligt om glasstillverkaren hade varit med bland sponsorerna! :)

image16
Ulrika, Tina, Emma och Linda äter glass


Det går åt en hel del jord och det gäller att förbereda bra växtbäddar för våra växter. Var det någon som undrade hur en växtbädd ser ut? ;)

image14


Den här sängen byggs i Saxifragaceae-gruppens trädgård. Heuchera eller alunrot som det heter på svenska ingår i denna växtfamilj. Just Heuchera är en växt vi haft problem med i sponsringen eftersom det har varit svårt att få tag på vissa färger. Nu verkar det ha löst sig efter en hel del trixande med ett par av våra sponsorer och i denna trädgård kommer det att kunna visas en härlig färgprakt framöver.

Den här personen sitter bakom tangentbordet och bidrar än så länge med bilderna. Den här gången hjälper Therese till att föreviga mig i arbete med komposten i vår trädgård som kommer att bestå av växter från Ranunculaceae-familjen.

image18


I denna tematrädgård kommer det förutom växterna att användas en hel del naturmaterial för att få den gamla övergivna torpträdgården att växa fram.

image17

Monika, Tina och Maria fäster ihop stommen till pilkojan

Nu är det helg och under nästa vecka kommer vi att ta emot leveranser av växter från många olika sponsorer. En hel del av det material vi använder kommer att kunna användas av nästa års elever när det är dags för dem att skapa sina tematrädgårdar. Vi känner stor tacksamhet över allt material vi blivit sponsrade med!

Ha nu en riktigt skön helg i sommarhettan!
På måndag är det dags för nytt arbete och rapportering.
Madeleine :)

Botaniska familjer

Vilken dag! Det går åt solskydd och mängder av vätska, men vi strålar i kapp med solen och sliter som små djur i tematrädgårdarna.

Idag har vi fått många leveranser av bl.a. skifferplattor, solmull, täckbark och sten i alla tänkbara former. Vi får god hjälp av Enköpings kommun med många av leveranserna, annat hämtar vi själva.

image13
Här kommer en leverans av plattor

Det gemensamma ämnet för tematrädgårdarna är botaniska familjer. Varje grupp har fått utse en växtfamilj att välja växter ur till sin trädgård och de familjer som är aktuella är

  • Asteraceae (asterväxter)
  • Poaceae (gräs)
  • Lamiaceae (plisterväxter)
  • Saxifragaceae (stenbräckeväxter)
  • Ranunculaceae (ranunkelväxter)

Utifrån detta har vi sedan ritat förslag som presenterats och bollats med en styrgrupp bestående av lärare i utbildningen, samt stadsträdgårdsmästaren i Enköpings kommun, Tomas Lindvall. 

Asteraceae-gruppen har fått sina stora stenar inlyfta och börjar få ordning på sina gångar. När vibroplattan var upptagen på annat håll såg det ut så här:

image6
Karin och Rebecca plattar till stenmjöl


Poaceae-gruppen anlägger en trädgård med stark anknytning till vatten.

image9
Ulrika, Linda och en av våra lärare, Lennart bygger spång

Och Lamiaceae-gruppen bygger en vacker kryddträdgård.

image12
Eva, Jenny, Anna-Carin och Mimmi i den blivande kryddträdgården

Vi arbetar inte enbart i våra enskilda grupper. Ytterst ansvarig för sponsringen har Emma varit. Hon har gjort ett hästjobb tillsammans med en representant från varje grupp för att hålla ihop allt, och sedan har kontakterna med de olika företagen fördelats ut i klassen. Karin har t.ex ansvarat för trämaterial, Jenny för armeringsnät, Kjell för perenner osv, lite beroende på var man har sina kontakter.

Det är mycket som ska klaffa, men än så länge har det fungerat riktigt bra. En del leveranser samkörs med Enköpings kommun och vi har fått utnyttja utrymme i deras lokaler på Ågatan för att förvara material som levererats innan byggstart.

Samarbete över grupperna sker även mer spontant som här när Therese, Emma och Jenny fördelar dammduken!

image10


Vi är tacksamma över den stora björken som ger oss skugga när det är dags för lunch eller fika. Att slappa en stund i skuggan är verkligen behövligt när det är 25 grader varmt!

image11
Agneta, Therese, Ingela, Katarina och Kjell tar en lunchpaus

Vi fortsätter i samma takt i morgon och även då lovas vackert väder!

Vid tangentbordet,
en rödbrun Madeleine :)

Uppstart!

Äntligen dags att starta med anläggningen av våra tematrädgårdar!

Planeringen påbörjades i december 2007 och trots att vi inte har haft några som helst pengar till projektet verkar det som att vi kommer att gå i land med det. Våren har ägnats åt att leta efter sponsorer och det är många företag som ställer upp. Det har varit en slitsam process, men på samma gång roligt att knyta många kontakter i branschen. Sponsringen har gällt allt från sommarblommor och perenner till armeringsnät och teknisk utrustning som vi använder vid anläggandet.

Vi började dagen med en kort avstämning och planering i klassrummet. Därefter gav vi oss av till tematrädgårdarna som ligger utmed Enköpingsån, mitt emot Munksundsskolan.

image1
Therese och Maria är först på plats och spanar ut över tematrädgårdarna

Ytan består av fem sammanhängande rutor om 64 kvadratmeter vardera och det som finns kvar sedan förra årets tematrädgårdar är bokhäckar och en gång av stenmjöl och kantsten.

Vi fick börja med att rensa ogräs... I ärlighetens namn var nog ingen av grupperna riktigt beredd på det, men det var lättrensat, tack o lov!

Resten av dagen ägnades i åt att markera formerna i respektive trädgård och gräva, gräva och gräva.

image2
Ingela och Kjell i grävartagen!

Som på många andra ställen kommer vi att använda armeringsnät för vissa konstruktioner. Här är det Mia och Martin som bär fram ett av armeringsnäten.

image3
Mia och Martin kånkar armeringsnät

En av grupperna har ägnat sig åt att lägga kantsten. Förra året gick en mur utmed gången i deras tematrädgård, men den är borttagen och gången har istället fått kantsten på båda sidorna.

I morgon sliter vi vidare med våtbäddar och andra konstruktioner. Det är kul att se hur det hela växer fram, sakta men säkert!

Vid tangentbordet,
Madeleine :)

RSS 2.0